menu

Latest Posts

 • Door de lens van…

  juli 19, 2018 | Posted By: | Geen categorie |
  Een cultureel participatieproject voor jong en oud.

  Het project was gericht op het samenbrengen van jonge en oude Maastrichtenaren, die samen op ontdekkingsreis gingen naar betekenisvolle plekken in de stad. Deze plekken werden door middel van foto’s en geluiden vastgelegd.

  Door deze beelden en verhalen werd er gezamenlijk een nieuw verhaal, een nieuwe biografie van de stad, gemaakt. Het eindresultaat bestaat uit een tentoonstelling met soundscapes. Een beeldende presentatie met ondersteuning van geluid uitgevoerd in een houten frame. Geluid geeft meer diepte en beleving aan het beeld en vraagt de aandacht voor het moment.

  De geluidsopnamen zijn gemaakt in Kerani Music Studio onder professionele begeleiding van Arno Op den Camp. Zo heeft iedereen een volmaakt eigen geluid bestaande uit bijvoorbeeld het vertellen van een verhaal, voordragen van een gedicht eventueel ondersteund met muziek.

  + Read more…

  De Grensmaas vertelt…

  juli 19, 2018 | Posted By: | Geen categorie |

  Een van de culturele parels van 2016

  Zo werd de Landschapsopera “De Grensmaas vertelt…” genoemd in de media. De landschapsopera was een evenement waarbij het landschap het podium was voor klankkunstenaars, beeldend kunstenaars, dichters en theatermakers uit binnen- en buitenland. Een landschap is als het ware een canvas waarop meerdere “schilders” werkten.

  Het unieke format van “De Grensmaas vertelt”, die zich in zowel ruimte als tijd ontplooit, zet het publiek aan om Limburg en de Euregio eens met andere ogen en oren te beleven. Hierbij fungeren zorgvuldig uitgekozen sites niet enkel als scène, maar ook als inspiratiebron.

  Een groep internationale componisten en klankkunstenaars, evenals beeldend kunstenaars, dichters en theatermakers krijgt de opdracht om zich te laten leiden door wat hen in het beoogde landschap inspireert. Via een proces van co-creatie treden ze ter plekke in dialoog met experts die de regio door en door kennen. Denk hierbij aan een bioloog, historicus, fysicus, natuurwetenschapper, heemkundige, militair, socioloog, … Zo zetten ze een nieuw, persoonlijk concept op dat ze als onderdeel van de landschapsopera lanceren, terwijl een artistiek kernteam totaliteit en samenhang tussen de bijdragen bewaakt en deze met alle makers in een groot geheel verenigt. De uiteindelijk onderling en poëtisch verbonden reeksen van interventies, performances, wandelingen, concerten en installaties geven invulling aan een alternatieve tocht door een landschap dat het publiek beleeft. Het ultieme doel van deze “dérive” bestaat uit het opdoen van een volledig nieuwe en authentieke ervaring op maat en te midden van de omgeving. Want zoals de natuur doorheen de eeuwen uiteenlopende uitingen van cultuur voedde, schenkt de landschapsopera daarmee een stukje nieuwe cultuur terug: landscape shapes culture.

  In de voorbereiding van  “De Grensmaas vertelt…” was de uitzending bij het tv-programma “Landinwaarts” voor NTR een absoluut hoogtepunt. Het heeft een enorme boost aan pr en bekendheid gebracht. Zie vanaf 1.07 min.: Landinwaarts

  Voor dit project heb ik als projectorganisator gewerkt samen met een creatief inspirerend professioneel team aan de fondsenwerving, de pr en marketing en de totale organisatie.

  + Read more…

  De weg naar Maastricht

  oktober 10, 2014 | Posted By: | Geen categorie |

  “De weg naar Maastricht” 1 november 2014 Ainsi Maastricht

  De weg naar Maastricht, net begonnen, nooit af.

  Een film over mensen in Maastricht die over hun stad vertellen. Onderwerpen als een nieuwe impuls, de maakbaarheid van Maastricht, open mind, de lage Fronten, een stad die niet groter moet worden, Manhatten aan de Maas en Student shop, een eigen zaak, Sterre der Zee, de kracht van de liefde, de toren, blinde vlekken, gebalde vuisten van staal en beton, de sleutel, Dave de Leeuw – kunstenaar,  een parelketting komen aan bod.

  In opdracht heb ik voor deze film steegjes en verlaten plekken van Maastricht gefotografeerd. Een resultaat van beelden die het gevoel van verstilling geven.

  Voor meer info zie De weg naar Maastricht

  Zie de trailerpresentatie Jazz Maastricht  Trailer De weg naar Maastricht

  + Read more…
 • Expo in het Terpkerkje in Urmond

  juni 4, 2014 | Posted By: | Geen categorie |

  Tijdens het laatste weekend van juli ga ik samen met mijn lieve tante Truus Plummen en met Bea Prins exposeren in het Terpkerkje in Urmond. Ter gelegenheid van haar 80ste verjaardag wordt deze schitterende expositie aangeboden. De afgelopen tijd ben ik volop geïnspireerd geraakt door water. De reflectie op water en de steeds veranderende structuren hebben me geboeid om vast te leggen. Water oefent een enorme aantrekkingskracht op me uit… een voortdurende bron van inspiratie. Voor deze expo heb ik gekozen voor een aantal van die inspirerende foto’s.

  + Read more…

  Op reis naar Istanbul

  oktober 19, 2013 | Posted By: | Geen categorie |

  Op 30 september 2013 ben ik samen met de “Delegationsgruppe” van de stad Aken naar Istanbul gereist, om daar het verdrag van samenwerking te ondertekenen. Het samenwerkingsverdrag van Aken en Sariyer (deel in de stad Istanboel) betreft een uitgebreide uitwisseling op het gebied van cultuur, samenwerking tussen universiteiten en bedrijven. Het was een superervaring om Istanbul te leren kennen samen met geëngageerde en inspirerende mensen om me heen. Deze reis gaat zeer zeker een creatief vervolg krijgen in de toekomst met nieuwe culturele uitdagingen. Enkele impressies van deze magische stad:

  + Read more…

  De weg naar Maastricht bij Cultura Nova

  augustus 12, 2013 | Posted By: | Geen categorie |

  JO DAUTZENBERG & FRIENDS

  De Weg

  Film / Muziek

  “De weg…” over verandering en vooruitgang, naar een idee van tv producent Jo Dautzenberg is een interdisciplinaire productie met film, live muziek, fotografie en poëzie.

  Aan de hand van de beleving van een route, in dit geval de driehoek Maastricht, Heerlen , Aken vertelt  “De weg” verhalen over vooruitgang en verandering en kiest daarbij een vorm waarbij verschillende disciplines uit de kunst en cultuur elkaar aanvullen en bevragen.

  Beeldimpressies worden gecombineerd met “mensen aan het woord”. De weg gaat over de  eigenheid en streek en grote en kleine doelen in de toekomst. De weg is cultuur.

  De speciaal voor dit doel samengestelde band o.l.v. Heribert Leuchter bestaat uit:
  Tanya Schaap (viool) , Heribert Leuchter (arr. Saxen) , Jo Dautzenberg (teksten, gitaar en red.) , Marc Huynen (trompet en Bugel) , Roger van de Poel (camera en montage) , Charlotte Haesen (zang)  Peter Hermesdorf,( saxen)  Werner Lauscher (Bas) , Steffen Thormaehlen (drums) ,  Gero Körner piano, Tyson Ernste (dans) , Sirella de Jong en Hetty van der Velden, (fotografie)  Dave de Leeuw (video) Jolien Linssen (reports) Jos Wierts (techniek)

  Nu te zien in het programma van Cultura Nova op woensdag 28 augustus in de Spiegeltent in Heerlen.

  + Read more…
 • De weg naar Maastricht

  maart 21, 2013 | Posted By: | Geen categorie |

  De weg naar…” een idee van Jo Dautzenberg,  vormt het kruispunt van een persoonlijk levenspad in een verbinding met de geschiedenis van een stad .“De weg” verbindt het persoonlijke verhaal met de grotere geschiedenis. Om het beeld van een stad te begrijpen is het verhaal van de schakels  die de stad  (mede) vormen van belang. “De weg” wil deze gedachte onderstrepen.

  Beyond Community Art , meer jaren traject.

  “De weg naar…”  heeft de potentie om uit te groeien naar meer dan een community art project in/van/voor de gehele (eur) euregio. “De weg naar”  vertelt verhalen over vooruitgang en verandering en kiest daarbij voor een vorm waarbij verschillende (kunst & cultuur) disciplines elkaar aanvullen en bevragen aan de hand van de beleving van een route. De weg combineert dit met “mensen aan het woord” over hun verhaal, beleving van tijd , eigenheid en streek en bevraagt hen naar doelen in de toekomst. De weg is cultuur.

  Mijn foto’s met het thema verstilling zijn zichtbaar in deze film.

  + Read more…

  Op bezoek in Marokko

  augustus 14, 2012 | Posted By: | Geen categorie |

  In mei 2012 heb ik een bezoek gebracht aan een Marokkaans gezin in Taroudant in het zuiden van Marokko. Onder begeleiding van een gids heb ik de kans gekregen mensen in hun werkomgeving te fotograferen. Dit inspireert me enorm.

  + Read more…

  Guggenheim Bilbao als vakantiebestemming

  april 16, 2012 | Posted By: | Geen categorie |

  In de zomer van 2012 heb ik Baskenland bezocht. Het Guggenheim museum in Bilbao is een echte aanrader. Een plek om weg te dromen.

  + Read more…
/