menu

De Grensmaas vertelt…

juli 19, 2018 | Posted By: | Geen categorie |

Een van de culturele parels van 2016

Zo werd de Landschapsopera “De Grensmaas vertelt…” genoemd in de media. De landschapsopera was een evenement waarbij het landschap het podium was voor klankkunstenaars, beeldend kunstenaars, dichters en theatermakers uit binnen- en buitenland. Een landschap is als het ware een canvas waarop meerdere “schilders” werkten.

Het unieke format van “De Grensmaas vertelt”, die zich in zowel ruimte als tijd ontplooit, zet het publiek aan om Limburg en de Euregio eens met andere ogen en oren te beleven. Hierbij fungeren zorgvuldig uitgekozen sites niet enkel als scène, maar ook als inspiratiebron.

Een groep internationale componisten en klankkunstenaars, evenals beeldend kunstenaars, dichters en theatermakers krijgt de opdracht om zich te laten leiden door wat hen in het beoogde landschap inspireert. Via een proces van co-creatie treden ze ter plekke in dialoog met experts die de regio door en door kennen. Denk hierbij aan een bioloog, historicus, fysicus, natuurwetenschapper, heemkundige, militair, socioloog, … Zo zetten ze een nieuw, persoonlijk concept op dat ze als onderdeel van de landschapsopera lanceren, terwijl een artistiek kernteam totaliteit en samenhang tussen de bijdragen bewaakt en deze met alle makers in een groot geheel verenigt. De uiteindelijk onderling en poëtisch verbonden reeksen van interventies, performances, wandelingen, concerten en installaties geven invulling aan een alternatieve tocht door een landschap dat het publiek beleeft. Het ultieme doel van deze “dérive” bestaat uit het opdoen van een volledig nieuwe en authentieke ervaring op maat en te midden van de omgeving. Want zoals de natuur doorheen de eeuwen uiteenlopende uitingen van cultuur voedde, schenkt de landschapsopera daarmee een stukje nieuwe cultuur terug: landscape shapes culture.

In de voorbereiding van  “De Grensmaas vertelt…” was de uitzending bij het tv-programma “Landinwaarts” voor NTR een absoluut hoogtepunt. Het heeft een enorme boost aan pr en bekendheid gebracht. Zie vanaf 1.07 min.: Landinwaarts

Voor dit project heb ik als projectorganisator gewerkt samen met een creatief inspirerend professioneel team aan de fondsenwerving, de pr en marketing en de totale organisatie.

/